No items found.
close
BLOG

Hoe je het werk van je werknemers meer betekenisvol kunt maken

Author:
Robin Heed
Date Published:
November 16, 2023
Length:
6
minute read
Hoe je het werk van je werknemers meer betekenisvol kunt maken

Als mensen zijn we briljant complexe en prachtige wezens. Maar onder al onze vreemde en eigenaardige trekjes is er één ding waar iedereen naar verlangt - en dat is betekenis.

We hebben behoefte aan betekenis en doel, in het leven én in het werk dat we doen. In feite zijn werknemers die een gevoel van betekenis missen op het werk 87% meer geneigd om te vertrekken dan degenen die dat wel hebben. Onze eigen studie - Vechten tegen personeelsverloop - omschrijft dat ook, waarbij het gevoel van betekenis als de derde meest belangrijke factor is die van invloed is op personeelsverloop.

Dus het hebben van betekenis doet ertoe. Maar wat bedoelen we ermee?

Om het simpel te zeggen, het hebben van betekenis verwijst naar een gevoel van zingeving, inclusief hoe verbonden je team zich voelt met hun werk en hoe gemotiveerd ze zijn. Als je werknemers het gevoel hebben dat hun werk betekenis heeft, zijn ze meer betrokken, gelukkiger, nemen ze minder ziekteverlof op en zijn ze veel minder geneigd om te vertrekken.

Sterker nog, werknemers die hun werk betekenisvol vinden, verbeteren hun prestaties met 33% en ze zijn 75% meer toegewijd. Het nadeel? Slechts de helft van de werknemers zegt dat hun werk betekenisvol is.

Een sterk gevoel van betekenis is dus belangrijk voor een bedrijf. Daarom is het meten van betekenisvolheid een van de factoren die Winningtemp inzet.

Met dit in gedachten, hoe kun je de zingeving en betekenis in het werk voor je werknemers vergroten en deze waarde verhogen wanneer je deze bijhoudt? Laten we hier verder op ingaan;

1. Wees duidelijk over je doel

Als je een sterk doel hebt, geeft dat werknemers een gevoel van belang en betekenis in hun rollen. Wanneer werknemers begrijpen hoe hun werk bijdraagt aan de grotere missie en maatschappelijke impact van je organisatie, zijn ze eerder geneigd hun taken als betekenisvol en vervullend te ervaren.

Vraag jezelf af of je werknemers weten waar ze aan werken en of ze het doel van je bedrijf begrijpen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn,maar het moet inspirerend zijn. Leg de lat hoog. Dit is je kans om je werknemers te inspireren door hun harten te raken.

Neem bijvoorbeeld deze voorbeelden van doelen en missieverklaringen:

 • Tony's Chocolonely: Samen 100% slaafvrij de norm in chocolade maken.
 • Microsoft: Elke persoon en elke organisatie op aarde in staat stellen meer te bereiken.
 • Disney: Mensen over de hele wereld vermaken, informeren en inspireren door de kracht van ongeëvenaard vertellen.

Denk groot, stel ambitieuze doelen of durf te streven naar verandering in de wereld met je missie. Als je een duidelijk doel hebt en open bent over hoe je dat doel wilt bereiken, zullen je werknemers zich veel gemakkelijker betrokken voelen bij wat je doet, waar je naartoe wilt en hoe zij daarbij kunnen helpen.

Tips om je doel te verduidelijken

 • Verduidelijk het doel van het team:
  Communiceer duidelijk het doel van het team en hoe het bijdraagt aan de bredere doelen vande organisatie. Help teamleden het effect en de relevantie van hun werk te begrijpen door het te verbinden met een grotere missie.
 • Verbind werk met persoonlijke waarden:
  Help teamleden te identificeren hoe hun werk aansluit bij hun persoonlijke waarden en passies. Onderzoek hoe hun individuele sterke punten en interesses binnen hun rollen kunnen worden benut. Wanneer werk persoonlijk betekenisvol aanvoelt, neemt de betrokkenheid en motivatie toe.
 • Creëer betekenisvolle doelen:
  Betrek het team bij het stellen van betekenisvolle doelen die aansluiten bij hun doel. Zorg ervoor dat de doelen uitdagend maar haalbaar zijn en een gevoel van doel en voldoening bieden wanneer ze worden bereikt. En vergeet niet regelmatig terug te kijken en de voortgang naar deze doelen te vieren!

2. Creëer een zorgzame cultuur

Als je extra moeite doet om om je werknemers te geven, probeert te begrijpen wat ze nodig hebben en hun feedback serieus neemt, zorgje automatisch voor meer betekenis in hun werk. Dit komt doordat ze zich danmeer betrokken zullen voelen.

Een voorbeeld is Montcalm London. Door gebruik te maken van ons op AI gebaseerde betrokkenheidsplatform kon Montcalm stoppen met het stellen van algemene vragen aan hun werknemers en in plaats daarvan specifieke vragen stellen op basis van eerdere antwoorden.

Door de juiste vragen op het juiste moment te stellen en deze aan te passen aan hun werknemers, kon Montcalm de bedrijfscultuur bevorderen en een duurzame omgeving creëren waarin mensen open en eerlijk kunnen zijn, wetende dat hun stem gehoord wordt. Het resultaat? Een stijging van de eNPS met 13%, van +16 naar +29. Indrukwekkend!

Tips om de cultuur te verbeteren

 • Ontwikkel een positieve werksfeer:
  Zorg ervoordat je een werkomgeving creëert waarin je teamleden zich gewaardeerd,gerespecteerd en verbonden voelen. Moedig open communicatie, samenwerking en vertrouwen aan. Als je teamleden een gevoel van verbondenheid en steun ervaren, zal dit hun algemene gevoel van zingeving in hun werk verbeteren.
 • Geef teamleden verantwoordelijkheid:
  Moedig je teamleden aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk en beslissingen. Geef ze de kans om hun ideeën, creativiteit en probleemoplossende vaardigheden bij te dragen. Geef ze de vrijheid om zelfstandig beslissingen te nemen en vertrouw op hun oordeel, zodat ze een dieper gevoel van betekenis en verantwoordelijkheid ervaren.
 • Bevorder samenwerking en gedeelde doelen:
  Creëer een omgeving waarin je teamleden samenwerken aan gemeenschappelijke doelen. Stimuleer samenwerking tussen verschillende afdelingen, teamwork en het delen van kennis. Benadruk de positieve invloed die het team kan hebben wanneer ze samenwerken.

3. Vier je successen

Positieve waardering houdt in dat werknemers worden erkenden beloond voor hun prestaties, bijdragen en inspanningen. Wanneer het effectief wordt gebruikt, kan het hun perceptie van betekenisvolheid in hun rollen aanzienlijk verbeteren.

Daarnaast heeft het ook te maken met het stellen van doelen. Positieve waardering benadrukt vaak hoe de inspanningen van werknemers in lijn zijn met jouw doelstellingen en missie. Wanneer werknemers feedback ontvangen die expliciet hun werk verbindt met het grotere geheel, ontwikkelen ze een helderder begrip van hoe hun inzet bijdraagt aan jouw succes, wat resulteert in een sterker gevoel van doelgerichtheid.

Met dit in gedachten moet je ernaar streven feedback te geven met betrekking tot specifieke gedragingen, omdat dit werknemers helpt de verbanden te leggen tussen wat ze elke dag doen en de positieve impact die het heeft op de grotere organisatie. Na verloop van tijd zal dit het geloof koesteren dat de organisatie geeft om de werknemers en hun werk.

Bovendien kan regelmatige positieve waardering helpen bijhet verminderen van gevoelens van burn-out en stress. Werknemers die erkenning krijgen voor hun harde werk zijn minder geneigd zich overweldigd te voelen en meer geneigd een gevoel van balans en welzijn te ervaren, waardoor hun werk meer betekenisvol aanvoelt.

Tips om de winnaarsmentaliteit te bevorderen

 • Bied kansen voor groei en ontwikkeling:
  Ondersteun de professionele groei van je teamleden. Geef ze de mogelijkheid omtraining te volgen, mentorschap te ontvangen en nieuwe vaardigheden aan teleren. Als teamleden merken dat ze groeien, zowel persoonlijk als professioneel, dankzij hun werk, voelen ze zich meer betrokken.
 • Waardeer bijdragen:
  Erken regelmatig en waardeerwat je teamleden bijdragen. Toon waardering voor hun inzet en de waarde die zeaan het team toevoegen. Het vieren van individuele prestaties en mijlpalenversterkt het gevoel van betekenis in hun werk.
 • Deel succesverhalen:
  Vertel verhalen over hoehet werk van het team een positieve impact heeft gehad. Benadruk de resultaten van hun inspanningen om het gevoel van betekenis in hun werk te vergroten. Vierprestaties en mijlpalen en erken de bijdragen van het team.

Het vergroten van de betekenis in het werk is niet alleen goed voor het moraal; het heeft ook strategische en zakelijke voordelen, die op alle niveaus van je organisatie merkbaar zullen zijn. Zelfs je klanten zullen het opmerken!

We begrijpen dat het soms lastig kan zijn om dit te meten (tenzij je het juiste instrument hebt). Daarom hebben we betekenis toegevoegd als een van onze betrokkenheidsmetingen. Door simpelweg bij te houden hoe betekenisvol je werknemers hun werk vinden, kun je zien hoe ze zich voelen en je betrokkenheidsstrategie aanpassen op basis van hun feedback.

Voor meer inzicht en om erachter te komen wat je werknemers echt willen, download onze gids Vechten tegen verloop: Wat er het meest toe doet voor werknemers in 2023.

Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.

Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec sed odio dui. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Curabitur blandit tempus porttitor.

H2 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H3 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H4 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H5 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
H6 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas faucibus mollis interdum.

Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue.

 • Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.
 • Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.
 • Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
 • Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
 • Malesuada
About the Author
About the Author
About the Author
Om författaren
Robin Heed
Robin Heed werkt als Product Marketing Manager bij Winningtemp en is gepassioneerd om bedrijven te helpen een betrokken en winstgevende werkplek te creëren!

Vraag een Demo aan

Wil je meer weten hoe Winningtemp verschil kan maken in jouw bedrijf? We vertellen graag meer!

Hear about our product

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet.

INterested in Winningtemp?

If you want to learn more about how Winningtemp can help you improve your employee engagement, why not have a look at our tool in action?

FINN UT HVORDAN WINNINGTEMP KAN HJELPE DITT TEAM

Vårt oppdrag er å hjelpe ledere og medarbeidere mot en mer effektiv og suksessfull arbeidsplass. Hvis du synes dette er spennende, bør vi snakke sammen.

TA REDA PÅ HUR WINNINGTEMP KAN HJÄLPA DITT TEAM

Vi använder vetenskap och teknik för att hjälpa ledare bygga en engagerad och produktiv arbetsplats som kan skalas upp globalt

Other BLOG ARTICLES

Other BLOG ARTICLES

andra ARTIKLAR

Les mer

No items found.
No items found.